Hirdetés

Felülmúlta a mesterséges intelligencia az orvosokat a mellrák korai jeleinek észlelésében



|

11 nő esetében a korai elváltozások teljesen elkerülték a radiológusok figyelmét, ellenben Miával.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia felvirágzásának köszönhetően az egészségügyben is javában kísérleteznek a technológiával: leginkább az eredmények elemzése és a különböző diagnózisok felállítása során alkalmazzák az MI-t. Nemrégiben kifejezetten biztató eredményekről számoltak be az Oxfordi Egyetem kutatói, akik megállapították, a mesterséges intelligencia akár képes lehet 10 évre előre jelezni a szívroham jelentős kockázatát.

Ismét fontos előrelépés történt a technológia széleskörű diagnosztikai használatát illetően, ugyanis az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS: National Health Services) teszteket végzett egy mellrákszűrésre szakosodott MI-alapú eszközzel, az eredmények pedig bizakodásra adhatnak okot.

Hirdetés

A Mia névre keresztelt eszközt kísérleti jelleggel tesztelték, több mint 10 ezer nő mammográfiáját elemezték vele. Legtöbbjük rákmentes volt, viszont Mia sikeresen detektálta az összes tünetet produkáló beteget, mi több, további 11  hölgy esetében állapította meg a betegséget, akiknél az orvosok korábban nem diagnosztizálták azt.

Az egyik nő, Barbara elmesélte saját történetét. Elmondása alapján a kórház radiológusai nem vették észre az alig 6 milliméteres daganatát, ellenben Miával, kinek köszönhetően rövidesen megműtötték, majd sugárkezeléssel gyógyították.

Kitért továbbá arra is, hogy a mesterséges intelligencia segítsége nélkül a rákos elváltozást vélhetően három évvel később, a következő rutin mammográfiás vizsgálaton detektálták volna, ugyanis egyelőre nem tapasztalt tüneteket.

"Ezek az eredmények bizakodásra adnak okot és rávilágítanak arra, hogy a mesterséges intelligencia milyen izgalmas lehetőségeket tartogat a diagnosztika számára. Nem kérdés, aklinikai radiológusok nélkülözhetetlenek és pótolhatatlanok, de a hitelesített MI-eszközökből származó meglátásokkal dolgozó klinikai radiológus egyre félelmetesebb erő lesz a betegellátásban."

- nyilatkozta Dr. Katharine Hallida, a Royal College radiológiai részlegének elnöke.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.