Hirdetés

ASUS ROG Zephyrus G16 teszt – elegánsan odaver



|

Visszafogott külső szerény díszítéssel, odabent viszont tekintélyes erő lapul - az új Zephyrus gamernotebook nem (csak) az AI-mivolta miatt figyelemreméltó.

Hirdetés

Viszonylag fiatal még az ASUS ROG Zephyrus családja, a G16 mégis egy érett és jól átgondolt notebook, aminél mondanunk sem kell, hogy a legújabb, felsőkategóriás komponenseket használták fel a mérnökök. Miután gamerlaptopról van szó, a GeForce GPU nem is kérdéses, amit a legújabb Intel Core Ultra CPU-val párosítottak, ám nem csupán a két főkomponens miatt érdekes a 2024-es modell. Tesztünkben a ROG Zephyrus G16 egyik legerősebb kiszerelését mutatjuk be, amiért nem nehéz lelkesedni - bár vélhetően az 1 millió forint feletti árcédula azért néhányakat visszatart majd a vásárlástól.

Szerény(ebb) külső

Klasszikus felépítésű notebookból egyre nehezebb igazán egyedit alkotni, pláne úgy, hogy minden gyártó a tavalyinál még vékonyabb, könnyebb gépet szeretne készíteni. Az ASUS ROG Zephyrus G16 sem lóg ki ebből a sorból, azonban gamergép létére nem pakolták tele RGB-szalagokkal, aminek sokan (köztük mi is) nagyon fognak örülni. A speciális alumíniumötvözetből készült készülékház elegáns, masszív és prémium hatású, emellett kellőképpen könnyű is. A fedlap nem recseg-ropog egyujjas felnyitáskor sem, és attól sem kell tartani, hogy ilyenkor a gép alsó része esetleg elemelkedik az asztallaptól.

Hirdetés

A fedlapot már nem díszíti az AniMe Matrix dizájnelem, helyette megjelent a Slash Lighting, ami átlós vonalba szervezett, egyszínű LED-eket jelent. Ezek természetesen külön-külön is programozhatók, emellett 15-féle előre rögzített animációt is beállíthatsz, vagy például értesítésekhez is használhatod.

Ezt a kijelzőt könnyen meg fogod kedvelni
Ezt a kijelzőt könnyen meg fogod kedvelni

A hátsó keretbe integrált zsanérok stabilan tartják a gép felső részét, amelybe egy 2.5K-felbontású, 16 colos OLED-panelt szereltek az ASUS mérnökei. A vékony kávával körbevett panel végtelen kontrasztra képes, 16:10-es képarányú, 240 Hz-es frissítési rátával használható és természetesen Nvidia G-Sync kompatibilis. A fényerő 500 nit, amihez VESA DisplayHDR 500 és Dolby Vision minősítés is tartozik.

A felső kávában egy 1080p-s webkamera is helyet kapott (a COVID óta letett az ASUS arról, hogy a webkamerákat száműzi a gamerlaptopokból), sőt, infrakamerával Windows Hello biometrikus azonosításra is képes. A kinyitott gép alsó felének jelentős részét a gombonkénti háttérvilágítású, magyar szitázású, numerikus rész nélküli, kényelmes billentyűzet foglalja el, amely alatt egy tekintélyesen nagy touchpad terpeszkedik. A ki/bekapcsoló elszeparált helyre került és üveg felületű, ami kellemes tapintású. A normál kiosztású klaviatúra fölé négy extra gombot helyeztek a gyors profilváltás, hangerőszabályzás és mikrofonnémítás érdekében, de természetesen ezek funkcióit tetszőlegesen át is programozhatod.

A gép bal oldalán érdekes, leginkább a mini DisplayPortra hasonlító tápcsatlakozót találhatsz, amelyhez a viszonylag szerény befoglaló méretekkel megáldott, 200 wattos töltőt kapcsolhatod. Ha ez nincsen kéznél, bármelyik Type-C-t is bevetheted töltésre, de ugyanezek a portok videokimenetként, illetve az egyik USB 4/TB-ként is funkcionálnak. A hagyományos HDMI 2.1 és USB Type-A aljzatok mellett a jack sem maradt le, illetve jó hír, hogy SD-kártyaolvasót is kapsz, ami ritkaság a gamergépek világában.

Prémium visszafogott elegancia - no meg tekintélyes erő
Prémium visszafogott elegancia - no meg tekintélyes erő

'24-es belső

A GU605-ös számú ROG Zephyrus G16-ba a legújabb chipek kerültek. Az Intel Core Ultra 155H 16-magos CPU integrált AI-gyorsítóval is rendelkezik, de ha ennél is többre van szükséged, a GeForce RTX 4070 GPU-t is bevetheted. A körítés sem szégyenletes, a 32 GB LPDDR5X-7467 RAM mellé egy 1 TB-os WD NVMe PCIe 4.0 SSD került, van Wi-Fi 6E, BT5.2, valamint egy kellően robosztus hűtés is. Az ASUS mérnökei 105 Wattos TGP keretet adtak a grafikus chipnek, ami jónak számít, ehhez pedig a CPU-n és a GPU-n is Thermal Grizzly folyékony fém hőpasztát, továbbá háromventilátoros hűtést alkalmaztak. A mindenféle AI-val hirdetett zajszűrés és okoserősítős hangzás mellett 6 hangszóró szólal meg, ha pedig videochatelnél, 3 mikrofon figyeli minden szavadat. Ez mind belefért egy 14,9-16,4 mm vastag (legvékonyabb-legvastagabb rész) házba, az egész gép pedig nem nyom többet 1,85 kg-nál úgy, hogy ebben már a 90 Wh-s akkumulátor is benne van.

Kellemes körítés, no de ennyiért ez el is várható
Kellemes körítés, no de ennyiért ez el is várható

Az elegáns gamerek álma

Nem vagy nagy rajongója a bazári RGB-világításnak? Vallod, hogy nem attól lesz gamer egy laptop, hogy egy mogorva állat vagy mitikus lény vicsorog rád géped fedlapjáról? Akkor a ROG Zephyrus G16 első látásra szerelem lesz. A visszafogott, már-már elegáns dizájn figyelemfelkeltő, de nem hivalkodó, a prémium anyaghasználat pedig jól tükrözi, hogy ez bizony egy vérbeli erőgép. Az Intel processzor szépen teljesít a felhasználói programok és játékok alatt is, de azért a Core i9-14900HX szintjét nem éri el - cserébe nem is termel annyi hőt. Ez különösen fontos a vékony gépház miatt, azonban ennek ellenére a háromventilátoros, párakamrával és hőcsövekkel felszerelt, folyékony fémmel megtámogatott hűtőrendszer már közepes terhelésnél is jól hallhatóan felbőg, és határozott szélzajjal jelzi, hogy komoly számítások mennek odabent. Amint ez a terhelés állandósul és mind a CPU, mind a GPU gőzerővel dolgozik, a hűtés egy fokkal még zajosabb lesz, vagyis a könnyű súlynak és vékony készülékháznak ez az ára. Ugyanakkor jó hírünk is van, mégpedig a szerény throttling: a tesztek többszöri futtatása során sem tapasztaltunk a melegedés hatására erősen romló számítási teljesítményt, márpedig ez sajnos igen sok vékony gamergépre igaz. Amivel viszont számolnod kell, az a billentyűzet feletti rész erőteljes melegedése: 1-2 óra játék után csak óvatosan érj hozzá ehhez a felülethez, máskülönben tűzforró élményben lesz részed.

A hűtés jó, de csodákra azért nem képes
A hűtés jó, de csodákra azért nem képes

A játékok során a ROG Zephyrus G16 nem okozott csalódást. Ugyan a 240 Hz-es kijelzőfrissítést csak kevés játéknál fogod kimaxolni, sok, friss játéknál a natív felbontás melletti stabil 60 fps képkockaismétlést megkapod. A ray tracinggel már illik óvatosabban bánni, ez nagyon sokat kivesz a GPU-ból még úgy is, hogy az ASUS 50 MHz-es gyári tuningot is alkalmazott a grafikus chipnél. Szintén gond lehet a 8 GB GDDR6 video RAM, ami néhány játéknak már kevés - ilyenkor érdemes a textúrafelbontást eggyel csökkenteni. A DLSS felskálázás aktiválásával viszont nem fogsz olyan játékot találni, ami ne futna élvezetes sebességgel új ROG Zephyrus G16-os gépeden. Ebben komoly szerepet játszik az ASUS MUX-kapcsolója is, ami dinamikusan vált az Intel integrált GPU és a GeForce RTX 4070 között attól függően, hogy éppen melyiket használod. Ez a direkt kapcsolat legalább 10%-os gyorsulást jelent a régebbi megoldáshoz képest, amikor a dedikált GPU adatai az integrált GPU-n keresztül jutnak csak el a kijelzőhöz (a régebbi ROG Zephyrus gépeknél is elérhető volt már ez a MUX/Nvidia Advanced Optimus-technológia). Beszédes a gép Cyberpunk 2077 alatti teljesítménye: natív felbontásban, Ultra részletesség mellett épp, csak képes volt 30 fps-re, közepes ray tracinggel pedig ez közel a felére esett vissza. Ugyanakkor hasonló képminőség és automatikus DLSS mellett még RT-módban is hozta a stabil 43 fps-t a Zephyrus G16, ami elegendő az önfeledt játékhoz.

A Slash Lighting látványos, de nem bazári
A Slash Lighting látványos, de nem bazári

A gép ergonómiája kiváló, bár a jelenleginél több gombból álló billentyűzet is elférhetett volna. A kijelző szintén prémium minőségű, és bár az 500 nites fényerő ma már inkább átlagos, a 240 Hz-es frissítés, a szuper betekintési szögek, a színhelyesség és a villámgyors válaszidő (0,2 ms) mind segítenek abban, hogy kedvenc játékaidat minden eddiginél jobb minőségben játszhasd. Azért munkához sem rossz választás a ROG Zephyrus G16, bár arra érdemes figyelned, hogy legalább egy 65 wattos Type-C töltő legyen nálad, mert átlagos munkaterhelés mellett (PCMark 10) tesztünkben 6 és fél óra alatt lemerült az akkumulátor.

Munkára is kiválóan bevethető a G16
Munkára is kiválóan bevethető a G16

Olcsóbban erősebbet? Lehetséges!

Az ASUS ROG Zephyrus G16 (GU605) egy prémium, ultrahordozható gamerlaptop, amely a túlzásba vitt RGB-világítás helyett visszafogott eleganciájával és erőteljes teljesítményével igyekszik meghódítani a játékosok szívét. A játékok alatti teljesítmény nem is rossz, a TGP a gép vékonysága ellenére egészen magas, a CPU fejlett, a kijelző, a billentyűzet, a hangzás rendben vannak, de az RTX 4070 8 GB-os fedélzeti memóriája pár év múlva okozhat fejfájást. A dizájn nagyon jól sikerült, a Slash Lighting egyszerű, mégis látványos, az anyaghasználat pazar, és amire szükséged lehet, azt megkapod ezzel a géppel. Ezért azonban szédítően magas, 1,1 millió forintos árat kell fizetned, ami abban az esetben is magasnak számít, ha a legújabb ROG Strix G16 (G614) géppel hasonlítod össze, amely ugyanezzel a konfigurációval 980 ezer forint. Ez a ROG Strix ugyan 10 mm-rel vastagabb és 700 grammal nehezebb, cserébe nem csupán olcsóbb, a GPU még nagyobb TGP-kerettel gazdálkodhat (140 Watt), a CPU is erősebb (Core i9-14900HX), vagyis ez a gép jobban teljesít játékok alatt.

ASUS ROG Zephyrus G16 (GU605)

Ár: 1 134 000 Ft
Nem vagy nagy rajongója a bazári RGB-világításnak? Vallod, hogy nem attól lesz gamer egy laptop, hogy egy mogorva állat vagy mitikus lény vicsorog rád géped fedlapjáról? Akkor a ROG Zephyrus G16 első látásra szerelem lesz.
  • 16" OLED, 2560×1600, 16:10, 500 nit, 240 Hz, G-Sync kijelző
  • Intel Core Ultra 7 155H CPU
  • 2×16 GB LPDDR5X-7467 MHz memória
  • Nvidia GeForce RTX 4070 GPU, 8 GB VRAM, 105 W TGP
  • 1 TB WD PCIe 4.0 x4 NVMe SSD
  • 1×USB4 + 1×USB 3.2 G2 Type-C, 2×USB 3.2 Gen2 Type-A, jack, HDMI, SD
  • Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
  • 90 Wh akkumulátor, 200 W-os tápegység
  • 354x246x14,9-16,4 mm, 1,85 kg
  • 6924 pont PCMark10
  • 10 929 pont 3DMark Time Spy
  • 995/7870 pont 3DMark CPU Profile (1/Max thread)
  • 1535 pont 3DMark SSD Gaming
  • 2658 pont 3DMark Speed Way
  • 5017,7/3291,6 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
  • 381 perc üzemidő (PCM10)
  • 30,4 fps CyberPunk 2077
  • 70,8 fpsGodfall
  • 86 fps Shadow of the Tomb Raider
PRO
  • elegáns, prémium dizájn
  • jó teljesítmény játékok alatt is
  • bőséges portkínálat
  • szuper OLED-kijelző
  • jó üzemidő
  • vékony, könnyű
Kontra
  • kissé alacsony TGP-keret
  • már közepes terhelésen zajos hűtés
  • csak 8 GB VRAM
  • komoly felár egy átlagos méretű gamerlaptophoz képest is
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8742
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => ASUS ROG Zephyrus G16 (GU605)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-03-08 15:19:51
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/hu/laptops/rog-zephyrus/rog-zephyrus-g16-2024/
    [gameinfo_tags] => asus, rog, zephyrus g16, notebook, laptop, gaming, gamer, geforce, intel, teszt
    [gameinfo_url] => asus-rog-zephyrus-g16-gu605
    [gameinfo_pro] => elegáns, prémium dizájn
jó teljesítmény játékok alatt is
bőséges portkínálat
szuper OLED-kijelző
jó üzemidő
vékony, könnyű
    [gameinfo_kontra] => kissé alacsony TGP-keret
már közepes terhelésen zajos hűtés
csak 8 GB VRAM
komoly felár egy átlagos méretű gamerlaptophoz képest is
    [gameinfo_data] => 16" OLED, 2560×1600, 16:10, 500 nit, 240 Hz, G-Sync kijelző
Intel Core Ultra 7 155H CPU
2×16 GB LPDDR5X-7467 MHz memória
Nvidia GeForce RTX 4070 GPU, 8 GB VRAM, 105 W TGP
1 TB WD PCIe 4.0 x4 NVMe SSD
1×USB4 + 1×USB 3.2 G2 Type-C, 2×USB 3.2 Gen2 Type-A, jack, HDMI, SD
Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
90 Wh akkumulátor, 200 W-os tápegység
354x246x14,9-16,4 mm, 1,85 kg
6924 pont PCMark10
10 929 pont 3DMark Time Spy
995/7870 pont 3DMark CPU Profile (1/Max thread)
1535 pont 3DMark SSD Gaming
2658 pont 3DMark Speed Way
5017,7/3291,6 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
381 perc üzemidő (PCM10)
30,4 fps CyberPunk 2077
70,8 fpsGodfall
86 fps Shadow of the Tomb Raider
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 1 134 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem vagy nagy rajongója a bazári RGB-világításnak? Vallod, hogy nem attól lesz gamer egy laptop, hogy egy mogorva állat vagy mitikus lény vicsorog rád géped fedlapjáról? Akkor a ROG Zephyrus G16 első látásra szerelem lesz.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-zephyrus-g16-gu605-8742.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => elegáns, prémium dizájn
            [1] => jó teljesítmény játékok alatt is
            [2] => bőséges portkínálat
            [3] => szuper OLED-kijelző
            [4] => jó üzemidő
            [5] => vékony, könnyű
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kissé alacsony TGP-keret
            [1] => már közepes terhelésen zajos hűtés
            [2] => csak 8 GB VRAM
            [3] => komoly felár egy átlagos méretű gamerlaptophoz képest is
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.